DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Friday, 16 February 2018 21:38

Védőbeszéd: a szeretet mindenhez elég

Rate this item
(0 votes)

Az elmúlt napokban egy teljesen felháborító idézetet olvastam a Facebook-on.

A hirtelen düh annyira magával ragadt, hogy kifogástalanul kötelességemnek éreztem megfogalmazni az ellenérveimet. Elfogadhatatlan, hogy a közösségi médián megjelenő sokoldalú, értelmetlen lelki fröccs a lét transzcendens értelmére akar tanítást és magyarázatot adni. Az rendben van, hogy az ember érzései néha nincsenek összhangban az elképzeléseivel, de igénytelen, szakértelem nélküli, lájkvadász internetes oldalak akarnak ezekben a gyengéd pillanatokban ápolni.

Az öreg indián, a brit tudósok, az Oravecz-Coelho duó majd úgyis megindokolja a lelkiállapotot. Mondjuk választ keresel, hogy miért történt veled valami? Tessék, a válasz: minden okkal történik. Nem tetszik? Akkor tessék még egy: minden csak a véletlenek összjátéka. Válaszd ki, hogy melyikkel értesz pillanatnyilag egyet, és Paint-ben, egy pergament ábrázoló háttérre kiírom neked. Monotype Corsiva betűtípussal, dőlt betűkkel, háromféle színnel és felkiáltójelekkel.

Hogy mi zaklatott fel ennyire? Ez:

A szeretet nem elég semmihez, ha nincs közös nevező, jövő, terv.

Kedves anonim szerző! Valószínűleg sosem éreztél olyan szeretetet, ami következtében azt tudnád mondani: a szeretet igenis mindenhez elég. Nem hibáztatlak érte, de kérlek, többet a saját véleményed ne terjeszd tanításként. Ne a szeretetet hibáztasd azért, mert emberi mivoltunkból kifolyólag hibázunk, rossz döntéseket hozunk, csúnyán bánunk egymással.

Ha nincs közös nevező, jövő és terv, ez valószínűleg azért van, mert épp hiányos benned/bennetek szeretet.

Nincs közös nevező, ha nem is akarod, hogy legyen. Ha fontosabbak a saját nézeteid. Ha nem vagy hajlandó engedni az igazadból. Ha foggal-körömmel ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez. Ha nem próbálod a másik szemszögéből is megvizsgálni a helyzetet. Ha fontosabb kiállnod a saját véleményed mellett, mint megérteni a másét. A szeretetteljes hallgatás sokszor meggyőzőbb az érvek sokaságánál. A békés empátia helyett inkább választod a vitát és a következményeit. Jobban megéri, hogy egy fél napot ne szóljatok egymáshoz, de te nyerd el az Igazam volt trófeát. De a szeretet és igazság nem játszható ki egymás ellen. A szeretet pedig hosszabban tűr, mint ameddig a gyűlölet vihara tart. Benne rejlik az, hogy nem ítélkezel, nem megsértődve zárod le az ügyet, és nem agresszióval felelsz a téged ért sérelmekre. A türelem időt és esélyt ad neked, nekem, ami közben tovább kell szeretni.

Nincs közös jövő, ha egyedül építed a sajátod. Magad állítod a másik fölé. Te és ő, ketten külön, nem pedig: ti. Az életben az utak sosem keresztezik egymást olyan gördülékenyen, ahogy elképzeljük. Dolgozni kell a kapcsolatokon, hogy olyan eredményt hozzanak, amilyet szeretnénk. Értelmet és érzelmet vinni bele, hogy szilárd alapra épülhessen.

Nincs közös terv sem, ha nem úgy igazítjátok, hogy legyen. A két különböző elképzelést, nézetet, programot egyesíteni kell. A külön dolgokból közös dolgok váljanak. A megértés és megegyezés csodákra képes. A hiszti, durva beszéd, akaratosság csak taszít.

Ezek nem a szeretet jelei. És én nem kételkedem abba, hogy a szeretet mindenkiben ott van. Csak sokan gyengeségnek hiszik, emiatt jó mélyre elrejtik magukban. Azt mondogatják, hogy aki szeret, az érzékenyebb, így sokkal könnyebben megsértik. Ha teljesen megnyitja lelkét más előtt, csakis kijátszhatnak vele. De aki úgy tesz, mintha nem is szeretne? Melyik jobb: feltétel nélkül szeretni, és elviselni esetenként sérelmeket, vagy eldugni a szeretetet, és keménykötésű, sérthetetlen egyén látványát kelteni?

A szeretet nem a kényelmes, könnyen járható út, hanem a becsületesség és lelkiismeretesség szűk útja. Isten Pál apostol által viszont a világnak ajándékozta az igazi szeretet koncepcióját. A szeretet egy életforma. A szeretet nélküli élet pedig értéktelen. Vagy minden, vagy semmi. Az emberi erény a rossz eltűrésében és a jó megtételében nyilvánul meg. A szeretet gyakorlásában teljesedik ki a keresztyén kultusz. Annak a szeretetnek a gyakorlatba ültetésével, amely hosszútűrő, jóságos, kegyes, nem irigykedik, nem féltékeny, nem cselekszik rosszat, nem fuvalkodik fel, nem nagyravágyó, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, minden eltűr.

Bár ha egymást és saját cselekedeteinket tekintjük, sajnos sokszor az látható, hogy a szeretet inkább enyhül, a marakodás pedig egyre inkább halmozódik. De jelentsen megnyugvást az, hogy a szeretetnek nincsen felső határa: hisz soha el nem fogy. Semmi más nem marad meg örökké.

Jánosi L. Zsuzsa

Read 3434 times
TOP
Látogatók