DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Sunday, 01 September 2013 06:26

Elfogadtátok Krisztust Uratoknak?

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.

(Kol.2,6-7)

 

Pál egy olyan gyülekezetnek címzi ezt a levelet, mely múltjára nézve nagyon fiatal. Éppen a fiatalságuk, s a kevés tapasztalatuk miatt rámutat mindarra, ami a jövendőben vár a kolossébeliekre. Máris felütötte a fejét egy tévtanítókból álló közösség. Ez csak az egyik olyan vihar, ami vár rájuk, s amiben majd megtépázódnak.

Az apostol azt próbálja meg a kolossébeliekkel megértetni, hogy viharok mindig lesznek, s azok elkerülhetetlenek. De nem mindegy, hogy az ember ezekben a viharokban védekezik vagy rábízza magát a szerencsére.

 

A mi személyes megszólítottságunk véget induljunk ki a 6. versből, s a kijelentő mondatból faragjunk itt egy kérdő mondatot: ti már elfogadtátok Krisztus Jézust Uratoknak?

 

Ha most erre a kérdésre válaszolnod kellene, mit válaszolnál? Minden bizonnyal lennének olyanok, akik azt felelnék: igen elfogadtam őt Uramnak, amikor a konfirmációban vallást tettem Róla és a Belé vetett hitemről. Ez a válasz önmagában nagyon szép, de a nagy hangsúly mégis azon van, hogy ez miben mutatkozik meg a te személyes életedben.

 

Csunya szóval élve, megtapasztaltad-e már a hasznát annak, hogy Ő a te Urad?

Megint csak nem szeretnék ünneprontó lenni, de sajnos a mi egyházunkban nagyon sok olyan ifjú konfirmál, aki nincs tisztában vagy nem vallja lelke mélyéről tiszta meggyőződésből mindazt, amit vele a káté mondat. Igen, számomra ez is nagy kérdés: a káté kivülről való megtanulása és elsajátítása mondatja vele mindazt, amit hangosan kimond, vagy valóban hiszi is a megtanultakat.

 

Pál itt utal arra, hogy ez a gyülekezet letette voksát Krisztus mellett. Ez nagyon örvendetes, de akkor „éljen is őbenne” – mondja az apostol. Nem elég a szóban elhangzott gyönyörű hitvallás, nem elég az ünneplőbe öltözöttek áhitata. Valódiságra kell törekednünk. Valódi keresztyénségre. Ezért hangzik el három imperativus: gyökerezzetek meg, épüljetek fel, erősödjetek meg!

 

Ez három alapvetően fontos dolog, amit minden keresztyénné lett embernek meg kellene szívlelnie.

 

Meggyökerezni: gyökere a növényeknek van. Enélkül elpusztulnának. A gyökéren keresztül táplálkoznak, ez segíti őket a növekedésben, sőt a gyümölcstermésben is. Sokszor láttunk már olyan fát vagy éppen kisebb növényt, amit egy vihar vagy valamilyen élöskődő elpusztított, de ha a gyökere mélyen volt és biztosan állt, újra kihajtott. Ilyen a te hited is? Ha megtépáz az élet, képes vagy újra virágozni és gyümölcsöt teremni.

 

Épüljetek fel: a felépülés alatt én egy állandó folyamatot látok. A házat sem elég egyszer felépíteni, hanem azt állandóan karban kell tartani.

 

Erősödjetek meg: ez pedig az én olvasatomban egy állandó „kondiban maradást” jelent. Hogyan tarthatom magam és lelkemet jó kondícióban? Ha egészségesen élek és táplálkozom az Isten igéjével.

 

Pataki Levente

Bogártelke

 

 

Read 7290 times
TOP
Látogatók