DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Sunday, 08 September 2013 06:31

Az öröm megszépítő ereje

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

13Az örvendező szív megszépíti az arcot, a bánatos szív pedig összetöri a lelket…a csüggedőnek mindig rossz napja van, a jókedvűnek pedig mindig ünnepe.

(Pld.15,13,15)

22A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja.  

(Pld.17,22)

A kozmetikai ipar elhalmozza az embereket számos olyan termékkel, amire esküsznek, hogy megszépítik, sőt megfiatalítják az embert.

Ma, ezen igén keresztül Isten ad tanácsot nekünk arra nézve, hogy miként szépülhetsz, fiatalodhatsz meg. Az Ő kínálata sokkal elérhetőbb és mondanom sem kell, nem kerül egy árva vasadba sem. Mi lenne ez a csodaszer? Az öröm, a nevetés. De vajon milyen örömről és milyen nevetésről szól a Példabeszédek könyve?

Manapság nagyon sok olcsó öröm és a szegény vigasz van abban, amit ez a világ az ember számára nyújtani tud. Itt az ige számunkra nem ilyen olcsó örömöt kínál fel. Ahhoz, hogy mindez valóban mosolyt is csaljon az arcunkra, sőt megfiatalítson, különbséget kell tennünk a földi és a mennyei, avagy az Úr szerinti öröm, örvendezés között.

Az előbb azt mondtam, hogy az Úr kínálta öröm nem olcsó, mégis megemlítettem, hogy nekem ez nem kerül egy árva vasamba sem. Mi is akkor itt a helyzet? Ezért az örömért nem én fizettem, hanem valaki más vásárolta meg nekem. Tudsz-e örülni a másik ajándékának?

Az ige nem csak egy kozmetikumról beszél itt, ami megszépít bennünket, hanem egyben a legjobb orvosságról is.

Orvosság! A gyógyszeripari cégek hatalmas harcot vívnak azért, hogy reklámok által is beépítsék az emberek tudatába, hogy csak az általuk forgalmazott gyógyszer lehet a bajukra igazi gyógyír.

Isten ma ezen az igén keresztül egy olyan gyógyszert ad a kezedbe, ami vény nélkül is kiváltható. Így is mondhatnám: „ártámogatott” gyógyszer ez a javából. Nem kell érte fizetned. Az ártámogatott gyógyszerek zöme a legfontosabb gyógyszerek közé tartozik. Ezek nélkül sokak meghalnának. Gondoljunk csak a cukorbetegekre és a számukra elengedhetetlenül fontos inzulinra, vagy a rákbetegek kemoterápiás gyógyszeres kezelésére.

A gyógyszereknek is van reklámjuk, s ezekben a reklámokban mindig elhangzik egy már nagyon jól ismert figyelmeztetés: „a kockázatok és mellékhatások tekintetében, kérdezze meg kezelő orvosát, gyógyszerészét!” 

Az ige itt egy olyan orvosságról beszél, aminek nincs kockázata és mellékhatása. Ez pedig az Úr szerinti örvendezés. Manapság sokan illetik a keresztyéneket azzal a jelzővel, hogy besavanyodott emberek. Vajon igaza van a világnak, amikor ezekkel vádolja Krisztus követőit?

Úgy érzem, abban az esetben van igazuk, amikor elfeledkezünk erről az örömről. Amikor elfelejtjük azt, hogy mi ad számunkra okot minden nap az örvendezésre. Ahhoz, hogy ezt megértsük, tovább kell látnunk a földi dolgokon. Míg ez nem sikerül, addig mindig ott fogunk lehorgonyozni, hogy nem sok okunk van az örömre, hiszen annyi próba ér bennünket nap, mint nap.

A hívő embernek a nehézségek között is meg kell látni az öröm forrását. De mi is ez? Az öröm forrása számunkra az a szabadító Isten, aki Krisztus által felszabadított, megváltott bűneinkből, és Aki legyőzte a halált, hogy neked örök életet ajándékozzon.

Tudsz-e ennek örülni? Meglátszik-e ez az öröm rajtad?

Az én vélemény az, hogy a mi Krisztus követésünk akkor válik igazán hitelessé, amikor ez az Úr szerinti öröm, kiül az arcunkra. Valahányszor erről elfeledkezünk hiteltelenné leszünk.

Ilyenkor olyanok vagyunk mint az a gyermek, aki miután megkapja a szüleitől a hőn áhított ajándékot, nem tud neki örülni.

Nézzünk bele most Isten tükrébe és lássuk meg a mi arckifejezésünket. Leolvasható-e ez az öröm rólunk, amikor az Urat dicsőítjük? Tudunk-e ebből az örömből erőt meríteni?

Még az orvostudomány is ismeri azt a tényt, hogy a nevetés jó hatással van az ember egészére és egészségére. Gyógyít a nevetés. Sőt ma már ismert a nevetés terápia fogalma is.

Ahogy az öröm, a nevetés, az ember számára orvosság, „isteni kozmetikum”, addig a búslakodás, a komorság összetör és kiszárít.

Gondolom, nem kell itt feltennem azt a kérdést, hogy melyik állapotot kedveled jobban: a derűt vagy a komorságot?

Gondolkodj el azon is, hogy az egész napodat meghatározza az, hogy milyen lábbal kelsz fel: „ a csüggedőnek mindig rossz napja van, a jókedvűnek mindig ünnepe”.

Ha azt szeretnéd, hogy minden napod ünnep legyen, légy örömös ember. Örülj az Úrban mindenkor! Mert megszabadít, melletted van és örök élettel ajándékoz meg.

Sugározd ma ezt az örömöt mindenki felé!

 

Pataki Levente

Bogártelke

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 6129 times
TOP
Látogatók