DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
October 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Monday, 15 May 2017 18:04

Nőszövetségi találkozó Gyaluban

Rate this item
(0 votes)

Idén tavasszal Gyalun került sor a Kalotaszegi Református Egyházmegye Nőszövetségi találkozójára. Az összejövetel ez alkalomával a CSALÁD témáját járták körbe.

Az egyházmegye következő egyházközségei vettek részt: Gyalu, Magyarlóna, Kiskapus, Nagykapus, Gyerővásárhely, Kőrösfő, Nyárszó-Sárvásár, Bánffyhunyad, Magyarvalkó, Kalotaszentkirály-Zentelke, Damos-Jákótelke, Magyarbikal, Zsobok, Ketesd, Váralmás, Középlak, Nagypetri, Kispetri, Egeres, Bogártelke, Nádasdaróc, Inaktelke, Mákó. Így a helyiekkel együttközel 200 résztvevő jött el a találkozóra.

Az összejöveteláhítattalkezdődött, ahol az igét Nyeste Csaba, gyalui lelkipásztor hirdette, melynek a Máté 2: 13-23 versei szolgáltak alapul. Beszédében kiemelte, hogy nagyon fontos megvédeni a család intézményét, hiszen ha szétesik a család, szétesik a társadalom. A családok krízisben vannak az individualizmus, materializmus és szekuralizáció miatt. Család nélkül a nemzet hanyatlik; összeomlik a gazdaság, hanyatlik a kultúra és a művelődés. Véleménye szerinte a mai Heródesek ugyanúgy szét akarják verni a családokat, mint Jézus születésének idején, de ha Isten szavára figyelünk, nem fenyegetheti veszély a családunkat. Ezután pár mondatban bemutatta a települést. Gyalu egykor mezőváros volt. Ma közel 7.000 lakosa van, amelyből 6.000 Gyaluban él, és ennek a lélekszámnak a 10%-a, közel 600 lélek református, tizenegynéhány katolikus, a többi román lakos. Néhány szóban bemutatta a gyalui vár történetét is.

Ezt követően a szót Kupa Melinda, a Kalotaszegi Református Egyházmegye Nőszövetségének elnök asszonya vette át, aki köszöntötte az egybegyűlteket. A szót Lukács Manyika, az Erdélyi Református Egyházkerület Észak-Erdélyi Régiós Nőszövetségi elnöknője vette át, aki a 25. szoltár 4-5 versével köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután a köszöntések sorát a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese, Vincze Minya István folytatta, a Pál kolossébeliekhez írt levele 3: 18-21. verseivel köszöntötte az egybegyűlteket, mely véleménye szerint a családi modell igéje. Hangsúlyozta: a mai családok elvesztették a keresztény jellegüket, és imádkozni kell azért, hogy a keresztény modell megmaradjon. Egy ilyen család ismérve, hogy a tagok szívét a szeretet köti össze. Megköszönte a vendéglátók szervezését, és Isten gazdag áldását kérte további életükre, munkájukra, igyekezetükre.

Ezután rövid szünet következett, ahol a házigazdák finom kávéval, frissítőkkel és házi süteménnyel vendégelték meg az egybegyűlteket. A szünet után következett az összejövetel fő előadása, mely a „Családban élni napjainkban” címet viselte, és melyet dr. Kovács Réka, pszichológus, pár- és családterapeuta, a Sapienta EMTE tanársegédje, ötgyerekes édesanya, református tiszteletes asszony adott elő.  Előadásában beszámolt néhány statisztikáról: Magyarországon sajnos a házasságok fele válással végződik. Romániában valamivel jobb a helyzet: itt csak az egy harmada, ami szintén magas aránynak számit. Ő, mint terapeuta, a legtöbbet azzal tud segíteni a hozzá fordulóknak, hogy harmadik félként belép a párok életébe, és segíti őket a kommunikációban. A legnagyobb probléma a házasságok zátonyra futásában, hogy a házaspárok naponta érdemben csak 4 percet kommunikálnak egymással, ami nagyon kevés egy jó házasság fenntartásához. Tanácsa szerint hetente legalább 1,5 órát töltsenek együtt csak kettesben, és 2-3 havonta 1-2 napra utazzanak el valahová, ahol csak egymással foglalkoznak. És ezen felül a pároknál fontos kell legyen az elköteleződés, a lojalitás, az összetartás, tisztelet, egymás értékelése, és megbecsülése. Véleménye szerint nem csak érzelmi alapon kell házasságot kötni, hanem állandóan szem előtt tartani, hogy elköteleződtek egymás mellett. És ahogy őt harmadik félként bevonják a házasságuk megmentésébe, a fenti szempontokat szem előtt tartva főleg Istent kell harmadik félnek behívni a házasságba, és imádkozni, hogy ő adjon bölcs gondolatokat, megoldási javaslatokat. És ha mindezeket szem előtt tartják, a házasságok jóval nagyobb része fog majd sikeresen működni.

Ezután a gyakorlati tanácsokban is gazdag előadás után a szervezők egy szépirodalmi összeállítással kedveskedtek az egybegyűlteknek, mely a „Család: fény, meleg, nyugalom” címmel. Előadói Kilyén Ilka, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett marosvásárhelyi színművésznő, és lánya, …… Krisztina színésznő voltak.

A kihelyezett perselyben összegyűlt adományokkal a szervezők Pataki Boróka, Pataki Levente bogártelki lelkipásztor lányának műtétjét támogatták. Ezután mindenki átsétált a református templom szomszádságában lévő kultúrotthonba, ahol a szervezők finom ebéddel és matyómotívummal díszített tortával kedveskedtek a résztvevőknek.

Becske Adrienn

 

Read 3500 times
TOP
Látogatók