DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
October 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Sunday, 23 July 2017 07:30

A reformáció mint megújulás

Written by 
Rate this item
(0 votes)

A reformáció számomra elsősorban a szüntelen megújulást jelenti a szó legteljesebb értelmében. Az elmúlt ötszáz esztendőben óriási örökség halmozódott fel a református egyházban szellemi és gyakorlati téren is. Az igazi értékek soha nem változnak, mint ahogyan a Szentírás tanítása is állandó és megváltoztathatatlan. Az egyház intézményként és szervezetként azonban folyamatosan változik, mint ahogyan az emberek és az egész világ is.

Az utóbbi időben egyre rohamosabb ütemben alakul át a környezetünk, és ezt az egyház sem hagyhatja figyelmen kívül. Bizonyos szempontból üdvös ez az átformálódás, másfelől viszont sokszor nehezen tudjuk vele a lépést tartani. Rendkívüli lehetőséget látok abban, hogy a kommunikáció eszközein keresztül az egyház megragadja az evangélium terjesztésének a lehetőségét. A világ egyre kisebbé válik, és lassan kis faluvá zsugorodik. Ezt Marshall McLuhan jósolta meg a hatvanas években, amikor bevezette a globális falu fogalmát. Közelebb kerültek egymáshoz az emberek, de ennek ellenére mégis egyre jobban elszigetelődünk egymástól. Könnyebben eljuttathatjuk az evangéliumot a világ távoli sarkaiba, de Reformáció mint megújulás az óriási információs halmazban fennáll a veszélye annak, hogy elhalványul az örömüzenet. Ennek ellenére nem szabad elzárkóznunk a megújulástól, hanem ki kell használnunk a technika által nyújtott lehetőségeket. A reformátorok felmérték a könyvnyomtatás korszerűsödésében az alkalmat arra, hogy mindenkihez eljuttassák a Bibliát.

A maga idejében Guttenberg felfedezése olyan forradalmi volt, mint később a számítógép feltalálása. A megújulásra igen nagy szüksége lenne a mai református egyháznak is, hiszen sokszor nehezen mozdulunk ki a fél évezredes kerékvágásból. A reformáció előrehaladott gondolkodást jelent, nem csupán a múltba való révedezést. Gyakran félünk a változástól, mert ilyenkor mindig valami forradalmi átalakulásra gondolunk. A meg- újult gondolkodás azonban nem azt jelenti, hogy mindent félresöprünk, ami régi, hanem sokkal inkább azt, hogy képesek vagyunk az új dolgok befogadására is. Pál apostol arra buzdít, hogy mindent megpróbáljatok, ami jó, azt megtartsátok! (1Thessz 5, 21). Ami nem használ, és nem épít, attól meg kell szabadulni, de nyitott szívvel és elmével kell fogadni a hasznos változásokat. Az elme olyan, mint az ejtőernyő! Nem működik, ha nem nyitod ki – mondta Frank Zappa. Az ötszáz éves reformációt úgy lehet a legjobban megünnepelni, ha nem csupán emléktáblákat vagy szobrokat állítunk a reformátorok emlékére, hanem a nyomdokaikba lépve megújulunk mi is lelkünkben és elménkben.

Hover Zsolt

Megjelent az Üzenetben

Read 1280 times Last modified on Sunday, 23 July 2017 07:37
TOP
Látogatók