DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Saturday, 02 December 2017 13:59

Kolozsvári professzort választott díszdoktorai közé a Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Rate this item
(0 votes)

Az intézmény ezzel az eseménnyel is kapcsolódott a Magyar Tudomány Ünnepéhez. Emellett meghatározó témája volt az idei rendezvénysorozatnak az Arany János emlékév is.

 

Öt új könyvet mutattak be csütörtökön a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen (DRHE). Ez az esemény is kapcsolódott a Magyar Tudomány Ünnepéhez. Emellett az idei rendezvénysorozat kiemelt témája volt az Arany emlékév is.

Buzogány DezsőBuzogány Dezső

 

- Természetes, hogy a Debreceni Református Kollégiumban, ahol ő diákként is jelen volt, illetve később az emlékezetét is nagyon intenzíven ápolták, ez az a momentum, amelyre az idei tudomány ünnepén a hangsúlyt helyeztük - nyilatkozta Baráth Béla, a DRHE tudományos rektorhelyettese.

A Magyar Tudomány Ünnepének részét képezte az egyetem díszdoktoravatója is. Kustár Zoltán rektor köszöntőjében azt mondta: a reformáció kálvini ága a tudományokra is hatással volt. Az intézmény idén Buzogány Dezső református lelkipásztort, a kolozsvári egyetemi tanárát választotta díszdoktorává.

- Ezt nemcsak én kaptam, elsősorban én álltam ott a szenátus előtt, viszont legalább annyira megilleti ez a cím, a tisztelet, az elismerés azokat is, akik a hátam mögött vannak, tehát tanítványokat, munkatársakat, akik nélkül én most nem állhatnék itt - mondta Buzogány Dezső.

A kolozsvári professzor munkásságát Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke méltatta.

- Buzogány Dezső professzor szorgos és feszített tempójú fordító munkájával a legtöbbet tette a Kárpát-medence református népének azzal, hogy anyanyelvünkön ismerhetjük meg a reformátori iratok leglényegesebb alapismereteit és műveit - emelte ki Fekete Károly.

Fazakas Sándor a doktori tanács elnöke azt mondta: ez a cím a legnagyobb rang, amit az egyetem világában el lehet érni.

- A magunk önértékelése szempontjából fontos, hogy egyrészt a doktorképzésnél, másrészt a tudományok művelésével, a tudományok világába való jelenlétével bizonyítsuk azt, illetve a díszdoktor avatással, hogy a református teológia 
tudomány művelésének létjogosultsága van a mai világunkban - hangsúlyozta Fazakas Sándor.

A rendezvényen Buzogány Dezső tartott előadást az egyháztörténet írásról.

 

https://www.dehir.hu/debrecen/kolozsvari-professzort-valasztott-diszdoktorai-koze-a-debreceni-reformatus-hittudomanyi-egyetem/2017/11/30///

 
 
 
 
Read 4135 times Last modified on Saturday, 02 December 2017 14:05
TOP
Látogatók