DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Sunday, 10 December 2017 15:32

Ünnepváró jótékonysági krízis

Rate this item
(0 votes)

Egész évben elfoglaltak vagyunk. Koncentrálunk a tanulásra, a munkára, a céljaink elérésére. A tennivalóink listájáról, bármennyire is szeretnénk, de sosem fognak elfogyni a feladataink. Egyet elvégzünk, két újabbat kell feljegyeznünk. S ha egy kis szabadidőnk van, holtfáradtan a kanapéra, a tévé elé dőlünk.

És aztán közeledik a karácsony.

Mindenki egy kicsit jobb szeretne lenni. Segíteni a rászorulón. Mert ugye ijesztő gondolat, hogy van olyan is, aki az ünnepet nem a melegben és a terülj, terülj, asztalkám mellett tölti, hanem fázva, talán egy napra elegendő kenyérrel, és meggyötörten. Ezért jótékonykodunk, hogy legalább karácsonykor érezze mindenki jól magát, s ez által egy kicsit mi is érezzünk megkönnyebbülten.

Emellett ajándékokkal halmozzuk el egymást szeretetünk jeléül. Sütünk, főzünk, hogy semmiben ne érezzünk hiányt. Kibékülünk azzal, aki megbántott, vagy akit megbántottunk. Kárpótolni próbáljuk egymást az elmulasztott dolgokért.  

Kisepregetünk magunkban, hogy legyünk szépek, makulátlanok. Ha már év közben sokszor nehézkesen megy, legalább ilyenkor legyünk tiszta szívűek.

Egészséges ez? Pont olyannak tűnik, mintha tizenegy hónapig nem szednénk az életmentő gyógyszert, de decemberben pótolnánk, az egészet egyszerre. Könnyen kiéghetünk tőle. Ezért van úgy, ahogy a dal is mondja: ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég.

Ha már ezt a módszert alkalmazzuk, úgy kellene, hogy mindenki decemberben gyűjtse is össze a szeretet, amit a körülötte levőktől kap, és úgy ossza be, hogy egy évig elég legyen. Persze, hogy nem lehet. Sőt, szerencsére nem lehet!

Hát nem lenne jobb egész évben emberségesnek lenni? Kicsit többet szeretni? A dal is így folytatódik: de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még.

Vehetnénk példát a kisgyerekektől: feltétel nélkül szeretnek, önfeledten örvendenek és őszintén remélnek. Ők nem komplikálják el annyira az életet.

Nem gond az, ha az adventi időszakban jobbak szeretnénk lenni. Sőt, tegyünk is minél több jót! A feltétel csak az, hogy ezt a szokást egész évben tartsuk meg. Mert ha nem vigyázunk, az új csodára egy évig várni kell.

Jánosi L. Zsuzsa

Read 3769 times
TOP
Látogatók