DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Saturday, 23 December 2017 17:16

Türelem-mérő

Rate this item
(0 votes)

Látom rajta, hogy kicsit nyomasztja a körülötte levő tömeg. Nincs elég ideje szemügyre venni és megvizsgálni minden elhaladó embert. Elsietnek mellette, néhányuk kezében sok zacskó, mások bevásárlókocsit tolnak, és vannak páran, akik kedves arccal rámosolyognak. Ő hűségesen fogta anyukájának kezét. Másik kezében rózsaszín, bolyhos sapkája. Alig lehet három éves. Katikának neveztem el. Fekete csizmájában tipegett a bevásárlóközpont márványozott padlóján. Mindent ámuldozva figyelt: kirakatokat, a csillogó fényeket, színes díszeket, karácsonyfákat. Kék szeme csak úgy csillogott, amikor mindenre azt suttogta halkan: wow. Szőke, göndör fürtjei néha belógtak az arcába, olyankor egy pillanatra becsukta a szemét, és szabad kezével végigsimított az arcán. Néha megálltak, hogy megcsodáljanak egy-egy karácsonyi dekorációt, néha pedig felnéztek, és a kislány tátott szájjal figyelte a magasba akasztott díszeket. Izgatott volt, sokszor azt sem tudta, merre nézzen. Itt egy hóember, ott egy mikulás, hát lehet is ennyi szemet gyönyörködtető és fényűző dologra egyszerre figyelni? Igyekezett azért lépést tartani anyukájával, aki derűs mosollyal az arcán figyelte gyermeke önfeledt vidámságát.

Az Auchan fele tartottak, követtem őket. Levetették a rózsaszín kabátot, hogy ne melegedjen be. Katikát édesanyja beültette a bevásárlókocsiba, majd nekifogtak a labirintusnak tűnő polcok között bolyongani. Háztartási eszközök, állateledelek, evőeszköz szettek, tisztítószerek, babaruhák, zöldségek, húsos részleg, tejtermékek, kávék, édességek.  Egyik sorból a másikba, majd vissza. Katika kapott egy karácsonyi mintás műanyag poharat a kezébe, és azzal az egész vásárlás ideje alatt lefoglalta magát. Nézegette minden oldalról, rázta, mutogatta a mellette vásárlóknak. Anyukája néha megsimogattam és azt mondta: „Jó kislány vagy, mindjárt megyünk haza.”, majd tovább tolta a szekeret. A kislány határtalan türelemmel viselte el az üzlet zsúfoltságát. Én már rég sírtam, toporzékoltam volna, hogy legalább valami játékot vegyünk nekem is, ha már ezt végig kell tűrnöm. De őt lefoglalta a pohár és a körülötte levő mindenség. A kíváncsiság a gyerekkor egyik legjobb tanára: mindent kellő pontossággal megfigyelni, felmérni. Vajon mi az a lötty, amit anya szagolgat? Vagy az a zöld valami, aminek anya a keménységét vizsgálja? Vagy azok a fekete bogyók, amiket a pult mögött levő nénitől kér?

De ő egész idő alatt csak ennyit kérdezett: „Anya, nekem is ajándék?” – minden szót hangsúlyozva és köztük szusszanásnyi szünetet tartva. „Igen, kicsim, írunk levelet az Angyalkának és kitesszük az ablakba” – hangzott a válasz, amire Katika egy kacagással igencsak örvendeni kezdett. Anya és lánya mindketten tudták, hogy a körülöttük levő tömeg karácsony előtti frusztráló közérzete nem tudja felülmúlni az ők ünnepváró lelki békéjét.

Szeretnék én is újra ilyen kislány lenni. Csak tologassanak egy bevásárlókocsiban, én pedig lefoglaljam magam egy akármilyen kezembe adott tárggyal. Ne törődjek a körülöttem levők sietségével és kapdosásával. Mindenki megőrül így az ünnep előtt. Én csak gyerek akarok lenni. Anya kezét fogni és az ünnep Egyetlen, Igazi Ajándékának érkezését várni.  

Jánosi L. Zsuzsa

Read 3610 times
TOP
Látogatók