DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Monday, 25 December 2017 06:26

Hántsd le karácsonyról a sok sallangot!

Rate this item
(0 votes)

Alapige: 1Tim 1,15

 

„Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok”.

Az évszázadok folyamán számos sallang, azt is mondhatnám, hogy „szennyeződés” rakódott rá az egyik legnagyobb keresztyén ünnepre, amiről köztudott, hogy nem csupán keresztyének ünneplik. Világszerte sokan az emberi szeretet ünnepeként értelmezik. Kétség kívül mára a gazdaságnak egyik legnagyobb bevételi forrása ez az ünnep, amihez szorosan hozzátapadt az ilyenkor szokásos ajándékozás „kényszere”. Idegen szóval élve komerc-ünnepet csinált a világ karácsonyból.

De mi is a karácsony? Azért a legtöbb ember, még a legkisebbeket is beleértve, tudja a kérdésre a választ? De egészen biztosan, ha megkérdeznénk az utca emberét, sokféle színes választ kapnánk minderre úgy, mint: az öröm, a békesség, a család, a gyermekség, az otthon vagy éppen a szülőföld ünnepe. Milyen érdekes, hogy általában az az emberi képzet társult a karácsonyhoz, hogy azt elsősorban otthon, családi körben kell tölteni. Ilyenkor úgy forr a világ, mint Augusztus császár idején, amikor a népszámlálás miatt, mindenkinek oda kellett mennie, ahol éppen született. Most is sokan indultak el, hogy szülőföldjükön, szűkebb pátriájukban ünnepeljék ezt az ünnepet.

Karácsony ünnepe a ráaggatott jelzők ellenére elsődlegesen, Jézus Krisztus születésének napja. Érdemes felfigyelnünk, hogy ma, az ünnepvárás forgatagában hányszor találkoztunk ezzel az örömhírrel? Ha az ember elhagyja az Isten házát és kint a világban keresi az ünnep lényegét, üzenetét, bizony el kell mondanunk, hogy egyre kevesebbet találkozik az ünnepelttel. Lassan úgy néz ki sokunk karácsonya, mint a karácsonyfa, amivel kapcsolatosan szoktuk azt a szólást használni: annyi minden van rajta, mint a karácsonyfán.

Félő, hogy a sok girland, színes égő, csillogó gömb, mikulás figura és egyéb giccses karácsonyfadísz között, - nem beszélve azokról a reklámszlogenekről, amelyek köszönő viszonyban sincsenek az ünnep lényegével - éppen a karácsony igazi evangéliuma szenved csorbát. Nem véletlen, hogy sokak ünnepe marad így üres, céltalan, vigasz nélküli vagy taszít egyeseket mély depresszióba.

Az apostol Timótheushoz intézett levelében nagyon tömören, de közérthetően fogalmazza meg Jézus születésének, az Isten testet öltésének örök célját. Jézus Krisztus azért, jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse. Leegyszerűsítve, hogy segítő jobbot nyújtson az embernek, a bűnös embernek. Egy másik helyen Jézus maga így vall küldetéséről: én a betegekhez jöttem és nem az egészségesekhez.Ha ehhez a kérdéshez úgy közelítesz, hogy tisztában vagy saját emberi természeteddel – bűnben fogantattál és születtél – akkor azonnal megérted, hogy érted is jött. Ilyen értelemben minden ember egyformán kedves Jézus számára. Milyen szomorú, hogy ez fordítva nem igaz: nem minden ember számára ugyanilyen fontos Jézus.

Ilyen értelemben, ahogy azt az apostol is megfogalmazza: az ember egyetlen esélye és lehetősége Jézus Krisztus. A sátán ügyes taktikájára vall az, hogy sokakban elhintette a teljes közömbösség érzését Krisztus iránt, akiket így teljesen hidegen hagy és egyáltalán nem hat meg semmilyen áldozat, semmilyen kereszthalál.

Amikor többször újra olvastam ezt az igét, fontosnak tartottam valamit kihangsúlyozni azzal a Pállal kapcsolatosan, aki így fogalmaz:Krisztus azért jött, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik között első vagyok én.

Minek az elsőbbségéről beszél, pontosabban miben első Pál? Vajon itt ez az ember arról a kapcsolatról beszél, aminek a hozadéka lenne, hogy akit Jézus először fog üdvözíteni, az maga Pál? Így kell vajon érteni a szavait? Ebben első Pál? Minden bizonnyal nem, de talán nem mindenki számára annyira egyértelmű. Az apostol, akinek élete a damaszkuszi találkozás után teljesen új irányt vesz, nem magasztalja fel magát. Éppen ellenkezőleg, beismeri mindenki előtt azt, hogy e különös, mindent megváltoztató találkozás és kapcsolat ellenére, teljesen rá van szorulva Krisztusra, aki üdvözítheti őt, mint a bűnösök közt elsőt.

Karácsonyt azért ünnepelhetünk, mert Isten úgy döntött, hogy közénk jön, hogy helyrehozza mindazt, amit az első ember elrontott. Karácsonynak nem az az üzenete, hogy legalább ilyenkor legyünk egy kicsit jobbak, könyörületesek, emberibbek a szó legnemesebb értelmében, hanem valahányszor letérünk az Isten útjáról, igyekezzünk arra visszatalálni.

Karácsonyban, Krisztuson keresztül azt üzeni Isten minden embernek, hogy érted jöttem, érted éltem, érted szenvedtem és érted haltam, majd érted támadtam fel. Ne legyen közömbös számodra az, Aki mindent odaadott érted. Szeresd, tiszteld, magasztald és kövesd Őt. 

Pataki Levente         

Read 1553 times
More in this category: « Benedictus Az év igéje »
TOP
Látogatók