DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
August 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Monday, 02 April 2018 05:47

Teljes a győzelem

Rate this item
(0 votes)

Bibliaolvasás: Máté 28, 1-8

1Kor15, 54b-57

Amikor pedig (ez a romlandó romolhatatlanságba öltözik, és) ez a halandó halhatatlanságba öltözik, akkor teljesül be, ami meg van írva: „Teljes a diadal a halál fölött! 55Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?” A halál fullánkja a bűn, a bűn ereje pedig a törvény. De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által! 

Hadd legyek formabontó ezen a húsvéton. Engedjétek meg nekem, hogy ne Pál apostol levelével kezdjem, hanem egy másik levéllel.

Kedves Jézus!

Mit képzelsz, ki vagy te? Egy szamáron bevonultál Jeruzsálembe azt állítva, hogy te vagy Isten? Amikor tömegek éljeneztek neked, tényleg úgy tűnt, mintha szeretnének. Pedig nem, nem szerettek, nem is törődtek azzal, hogy miről beszéltél. Nem a barátaid voltak, hanem az ellenségeid. És most..? Itt vagy… a keresztre szögezve. Egyébként meg mi a célod? Kifizetnéd a számlát? Minden ember szégyenét, mindenkiét? Minden egyes hibát, amivel az emberi ego már a fogantatástól kínlódik? Mint a rák, amely csak növekszik, szétterjed.

Csalások, árulások, pletykák, nyilvános megszégyenítések, zárt ajtók mögött kimondott átkok. Én meg csak nézlek, ahogy szánalmasan megpróbálod felhúzni magad, hogy levegőhöz juss. Az emberiség piti kis haragjáért, azért mert nem törődnek egymással? Az önigazulásukért, vagy hogy olyan megszállottan ragaszkodnak az anyagi dolgaikhoz? A végeláthatatlan költekezésért, csakhogy jobban nézzenek ki, amíg mások, milliók éheznek? Na…milyen érzés, hogy ennek a súlya mind rád került?  

Minden válás, minden lemondás, minden holtfáradt apa, minden pisztolylövés, minden halott gyerek, minden férfi, aki kislányokat rabol el és eladja őket pár ezer forintért? Minden bizonytalanság, harag és dühkitörés, az „én utállak téged”! Az „én azt csinálok, amit akarok”! A pornófüggőség, az irigység, mások és magunk bálványozása. A hiúság ünneplése, az állandó nyomásgyakorlás a kapcsolatokban, hogy: „rám figyelj! Rám figyelj!! Rám figyelj!!!”

Hát…most rád figyelünk. Téged nézünk… Jézus! És eszedbe jutott már, hogy ÉN mit gondolok? Azt, hogy a világ elpusztul, és TE… nem tehetsz ellene semmit! Jó kis munkát végzett az emberiség. Én itt meg is állnék, de mielőtt végzünk, csak megkérdezem, hogy milyen ember az, aki azt állítja magáról, hogy MEG TUDJA BOCSÁTANI AZ EGÉSZ VILÁG BŰNÉT? Mit képzelsz ki vagy? Mit képzelsz, ki vagy te?

                                                           Üdvözlettel, a Halál.

 

            Kedves Halál!

 Megkaptam soraid, elnézést, hogy csak pár nap késéssel írok. Volt néhány fontos dolog, amit be kellett fejeznem. Tudom, nem vártad, hogy válaszolok, de a jó kérdésekre, szeretek jó válaszokat adni! Szóval, mit képzelek, ki vagyok? Elmondom neked. Én vagyok a történelem botrányhőse. Az ALKOTÓ, aki ezt az egészet csinálta. Egyetlen szóval mozdítok el hegyeket, és teljesen tisztában vagyok azzal, hogy mennyi volt az emberiségnek az adóssága, és ma… minden bűnt kifizettem!

Minden generáció bűnét megváltottam.

Mit képzelek, ki vagyok? Elmondom neked!

Én vagyok az, aki „Isten hozott”-at kiált, annak aki végre hazatalál! Én suttogom minden gyermek fülébe, hogy az én ötletem voltál, én alkottalak, gyönyörű vagy és ne higgy soha senkinek, aki mást mond!

A hűtlenhez is hű vagyok. MEGVÁLTÓ a nevem. A nevem: HATALOM. Még feletted is hatalmam van!

Tényleg tudni akarod, hogy ki vagyok? Én vagyok az, akinek a lába a fejedet tapossa! Én vagyok a lándzsa, amit az oldaladba döftek! Az Író vagyok, aki ezt a történetet kitalálta, aki fogja a tollat és egyetlen mozdulattal kiír téged a sztoriból! Az utolsó szó az Enyém, mert én vagyok a Szó, aki cselekszik!

Halál! Itt vagyok, hogy megadjam neked az utolsó döfést! Pénteken nem az Én temetésemen vettél részt, hanem a tiéden! A szögek a kezeimben valójában a koporsóba vert szögek. Csak hogy egyértelmű legyek. Nem az emberi tervek áldozata lettem, és soha nem voltam a te rabszolgád. A GYŐZELEM vagyok, a MESTER! Én vagyok az, aki a foglyokat kiszabadítja! Nem csak a te szorításodból szabadulok ki, hanem még azokról is leveszem a bilincset, akik tőlem kérnek segítséget! Véged van, már nincs erőd! A munkád semmit nem ér! Szedd össze a cuccaid és mondd el a barátaidnak: megcsinálta! Minden tartozást kifizetett!

És ha még mindig azon tűnődsz, hogy ki vagyok, akkor elmondom neked. ÉN VAGYOK AZ!

                                               Üdvözlettel JÉZUS!

 

Pál apostol korinthusi első levelének 15. fejezete, talán a legismertebb rész a levelek közül a Szeretet himnusza után. Ugyanis ez az a levélrészlet, ami nagyvonalakban elhangzik a temetőben, minden egyes temetés alkalmával. Ez a levél a keresztyén hit eszenciáját tartalmazza. Minden szava, minden sora mélyen át van itatva azzal a hittel, amiben az apostol megingathatatlan volt. Ez cseng ki ennek a levélnek minden egyes mondatából.

 

Azzal kezdi Pál, hogy emlékeztet, eszünkbe juttatja az evangéliumot. Ma mi is azért vagyunk itt, azért ünnepelünk, mert egy örömhírbe kapaszkodunk, egy olyan örömhírbe, ami keresztyén hitünknek az alapja. E nélkül az evangélium nélkül a keresztyén hitet már rég bedarálta volna a világ valamilyen irányzata. De Isten gondoskodott arról, hogy ez az evangélium legyen az emberiség megtartatásának az alapja.

 

Amikor beiktattak a bogártelki gyülekezet lelkészi állásába, az volt az alapigém, amit Pál mondott ennek a gyülekezetnek: „nem akarok köztetek másról tudni, csak Jézus Krisztusról, róla is úgy, mint megfeszítettről”. (1Kor 2,2)

 

Van, aki a jóság és becsületesség megélésében látja hitünk lényegét. Egyesek azt gondolják, hogy azért járunk templomba, hogy ezt megvalósítsuk, és ha nem ez sikerül, akkor feleslegessé válik a templomjárásunk. Bizony sokan különb életet élnek azoknál, akik állandóan a templomban vannak.

Mi az, ami minden keresztyént meg kell, hogy különböztessen másoktól? Nem a szokás hatalma, az biztos. Ha csak megszokásból járok Isten házába, akkor nem értem a lényeget. És nem is hiszem.

A Krisztusba vetett hitünk kellene, hogy megkülönböztessen bennünket minden más embertől. Mi abban a Krisztusban hiszünk, Aki önként ment értünk a keresztfára, hogy minden nemzedék bűnéért megfizessen, hogy mindenki tartozását rendezze, hogy mindenki előtt megnyissa az utat a Szentek szentje felé.

Jézus értünk, miattunk maradt a kereszten, és ugyancsak miattunk támadt fel a halálból.

Milyen jó, hogy ezen a napon, húsvét ünnepén teli torokkal kiálthatjuk mi is a halálnak: nos, hol van a te győzelmed? Hiszel-e abban, amiről Pál bizonyságot tesz? TELJES A DIADAL A HALÁL FELETT! Vagy egy másik fordítás szerint: A DIADAL ELNYELTE A HALÁLT.

Nincs már fullánkja, nem árthat nekünk. S bár a halállal még mindig farkasszemet kell néznünk, de tudjuk és hisszük: ez nem a véget jelenti számunkra, hanem csak az átmenetet az örök életbe. Én ma ezzel a hittel tekintek elköltözött szeretteimre, és így állok meg saját elmúlásom előtt is.

Hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által! Ámen. 

Pataki Levente

 

Read 1325 times
TOP
Látogatók