DESIGNED BY JOOMLATD

Keresés

Eseménynaptár

info :
Published menu link to the component iCagenda not found!
August 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Tuesday, 03 April 2018 06:47

Fizetett hirdetés

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Bibliaolvasás: 1Korinthus 15,1-11

Alapige: Máté 28, 11-15

 

Manapság a médiában egyre többet találkozunk a „fizetett hirdetés” címszóval. A tévében főleg politikai hirdetések kapcsán találjuk szembe magunkat ilyenekkel, aminek a lényege, hogy főműsor időben, amikor az átlagnál többen vannak a képernyők előtt, az emberek tudomást szerezzenek mások által fontosnak, lényegesnek tartott információkról.  

Tulajdonképpen ugyanebbe a kategóriába tartoznak a reklámok is, hiszen ezért is fizetnek azok, akik valamit nagyon szeretnének népszerűsíteni és ugyanakkor eladni. Sosem értettem igazán, hogy mi a kettő között a lényegbeli különbség? Egyik is fizetett, másik is fizetett hirdetés, de az egyiknél ezt bemondják, vagy kiírják, míg a másiknál nem.

Húsvétkor két szálon futnak az események. Az egyik oldalon ott vannak az asszonyok, akik mit sem sejtve mennek ki a halott Jézushoz, ahogy Máté fogalmaz, hogy: „megnézzék a sírt”. Nos, a sír a helyén van, kisebb változtatások ugyan történtek a díszletet illetően, de a holttestnek hűlt helyét találják. Nem akkor érnek oda, amikor megtörtént ez a nem mindennapi csoda, hanem azt követően. Ami a szemük elé tárult, az úgy írható le, mint amikor egy földrengés alaposan átrendezi a környezetet. Máté úgy beszél az angyal közbelépéséről, mint amit földrengés kísér.

Ennek a földrengésnek az epicentruma Arimathiai József sírja volt. Ellenben sehol nem olvasunk arról, hogy amikor mindez megtörtént, mások is érezték volna Jeruzsálemben. Azért ez elgondolkodtató! Ellenben az „utórezgéseket” mai napig lehet érezni, és nem csupán Jeruzsálem közvetlen szomszédságában. Jézus feltámadásának a híre ma is sokak életét képes teljesen átrendezni, akik ezt a hírt be tudják fogadni hittel. De ma is vannak szép számmal, akik a pénzükkel lehazudnák a Napot is az égről.

Nem lehet pontosan értelmezni a szöveg szerint, hogy ezek az asszonyok találkoztak-e a sírt őrző katonákkal vagy sem. Annyit olvasni, hogy amikor Isten átrendezi a lepecsételt sírt az ő angyala által, akkor a katonák szinte holttá váltak. Amit viszont tudunk, hogy nem a katonáktól szereznek tudomást a történtekről. Máté beszámolójából nem derül ki, hogy amikor Máriáék megérkeztek a sírhoz, ott voltak még a katonák vagy sem.  

Azt azonban érdemes itt megjegyezni, hogy Jézus követői semmit sem tudtak arról, hogy nagyszombaton a főpapok arra az elhatározásra jutottak, hogy őriztetni kell a sírt, nehogy a tanítványok ellopják Jézus testét és a világgal elhitessék a feltámadás tényét.  Az is lehetséges, hogy amikor meglátták az elmozdított hatalmas követ, a földrengés okozta „károkat”, - persze ez is nézőpont kérdése, hogy kiknek az elképzelését, a számítását húzta keresztbe a feltámadás ténye - észre sem vették a félholttá vált katonákat.

Az események másik fonala a katonáknál van. Ők is elmennek, hogy elvigyék a hírt – akár csak az asszonyok – és jelentsék az eseményeket a főpapoknak. Érdemes itt odafigyelnünk a részletekre. Bár Máténál nem szerepel, de a többiek megírják, hogy Jézus tanítványai nem hisznek az asszonyoknak. Amikor azok beszámolnak a látottakról, meg az angyalról az egészet csak asszonyi fecsegésnek tartják.

Ellenben, amikor a katonák jelentést tesznek, a főpapok nem firtatják, egy pillanatig sem tagadják, hogy megtörtént a feltámadás. Emlékezzünk csak vissza, hogy kiknek jut eszébe és mikor mindaz, amit Jézus mondott a feltámadásáról? Míg a tanítványok félelmükben bezárkóznak, addig a papok félelmükben meg akarják akadályozni a feltámadást. Persze nagyon ügyesen hintik el a dolgokat, s ebből is látható, hogy mennyire könnyen manipulálható az ember. Csak el kell hinteni egy kis hazugságot, ügyesen tálalva és csomagolva, s máris nagy káosz keletkezik az emberi fejekben.

A főpapok megint Pilátust akarnák manipulálni, hogy őriztesse a sírt, mondván a tanítványok arra készülnek, hogy ellopva a holttestet azt hazudják majd, hogy Jézus feltámadt. Viszont nem vesz részt újra a zsidók játékában: van őrségetek, őriztessétek ti magatok.

A katonák tehát elmondják a puszta tényeket. A sír üres, nem tudják, hogy mi történt. A pecsét fel van szakítva, a hatalmas kő el van hengerítve, a holttest nincs a sírban. Máté nem adja a szájukba a főpapoknak, hogy megtörtént volna a feltámadás. De a félelmük mégis beigazolódott. Válságstábot hoznak létre. Gyorsan kellett cselekedni annak ellenére, hogy akkor még nem létezett gyors hírszerzés, azt ellenben tudták a beszámoló alapján, hogy ha az asszonyok már tudomást szereztek a történtekről, csak órák kérdése, és a tanítványai is kint lesznek a sírnál.

A válságstáb gyors döntést hoz. Jól lefizeti a katonákat, akik mint „fizetett hirdetés” majd szépen telebeszélik a nép fejét. Nem lényeges, hogy hányan fognak majd hinni, csak egy dolog számít, a zavarkeltés, az elbizonytalanítás. Melyiket volt könnyebb elhinni ott és akkor a közvetlen környezetnek? A feltámadást, vagy a holttest ellopását? Nyílván azok, akik nem ismerték közelebbről Jézust, akik nem voltak ott Lázár feltámasztásakor, akik nem voltak részesei a csodáknak, hihetőbbnek találták az egyszerűbb, de manipulált magyarázatot: a testet ellopták.

Szép példája ez annak, hogy miként működik az ember. Pénzzel sok mindent el lehet érni, tömegeket lehet manipulálni, embereket lehet megingatni hitükben, ellenségeskedést lehet szítani, káoszt lehet kelteni, hogy azután a zavarosban könnyebb legyen a halászat.

Maguk a főpapok adnak parancsot arra, hogy terjesszék a hazugságot. Persze mindezt jól megfizetik a katonáknak, sőt azt is megígérik, hogy ha Pilátus tudomást szerez minderről, akkor ők majd meggyőzik és kimentik őket. Tervük, bár igen meredek, mégis elég jól sikerül, erre utal Máté következő megjegyzése: „el is terjedt ez a szóbeszéd a zsidók között, mind a mai napig”.

Emberek, akik a fizetség ellenében arra voltak kárhoztatva, hogy egész életüket hazugságban éljék le, és másokat is meggyőzzenek a hazugságról.

Ma is két szálon fut ez az esemény: az egyik tábor azt mondja, van feltámadás. Jézus él és mi is élni fogunk. A másik tábor tagadja mindezt, csak azt nem veszi észre, hogy közben megfosztja magát a vigasztalástól, a reménytől, hogy lesz viszontlátás.

Számtalan ilyen fizetett hirdetés vesz körül ma is bennünket, ami ügyesen manipulálva próbál butítani és stornózni az emberekben minden olyan képet, aminek bármi köze is lenne Istenhez, Jézushoz.

A közszolgálati tévék műsora is fizetett hirdetésként gyúrja át azon, akin tudja, és aki a képernyő előtt éli meg mindennapját, egy olyan húsvétnak a képét, ahol Jézus neve már elő sem kerül. Folyik az agymosás. S ha engedjük, előbb-utóbb ki is lúgozzák az agyunkat.

 

Te vajon ma kinek hiszel?    

 Pataki Levente

   

Read 1044 times
TOP
Látogatók